ادیتور گوتنبرگ آن‌قدرها هم که می‌گویند، بد نیست

ادیتور گوتنبرگ وردپرس

چند وقتی است که وردپرس را به نسخه ۵ آپدیت کرده‌ام و دارم با ادیتور جدید گوتنبرگ کار می‌کنم. قبل از اینکه به نسخه جدید آپدیت کنم، از دوستان و آشنایان شنیده بودم که محیط ادیتور گوتنبرگ خیلی بد است و تقریبا هیچ کسی حاضر نبود از آن استفاده کند. اما من به محض دیدن ادیتور جدید و آشنایی با طرز کارش، شیفته‌ی آن شدم. گوتنبرگ در اولین نگاه مرا یاد صفحه‌ساز ویژوال کامپوزر (Visual Composer) یا هر اسم جدیدی که رویش گذاشته‌اند، انداخت. من عاشق ویژوال کامپوزر بوده و هستم و حالا می‌بینم که وردپرس هم به ساختار بلوکی روی آورده است. برای یک بلاگر چه خبری بهتر از این وجود دارد؟

چرا گوتنبرگ یک تغییر بزرگ به حساب می‌‎آید؟

 مهم‌ترین دلیل برای اینکه باید گوتنبرگ را یک تغییر بزرگ دانست، این است که حالا از آن ادیتور ساده‌ی شبیه به Microsoft Word فاصله گرفته‌ایم. حالا به جای اینکه تمام المان‌های صفحه را درون یک ادیتور ساده پرت کنیم و برای استایل دادن به آنها مجبور به استفاده از پلاگین‌های مختلف باشیم، می‌توانیم از ساختار بلوکی گوتنبرگ لذت ببریم. در گوتنبرگ برای هر چیز یک نوع بلوک (Block) تعریف شده است. مثلا برای متن، عکس، گالری، ویدئو و جدول بلوک‌های جداگانه داریم. مهم‌تر اینکه می‌توانیم این بلوک‌ها را به صورت کشیدن و رها کردن (Drag & Drop) حرکت دهیم و به ساختاری که دل‌مان می‌خواهد برسیم. مطالبی که با استفاده از گوتنبرگ ایجاد یا ویرایش می‌کنید، کاملا ریسپانسیو (Responsive) هستند. گوتنبرگ مطالب شما را در هر دستگاه و در هر سایز نمایشگری به درستی نمایش می‌دهد؛ همان‌طوری که شما انتظار دارید. در ضمن گوتنبرگ تازه‌وارد اجازه می‌دهد تا خیلی از کارهای همیشگی را بدون استفاده از پلاگین‌ها انجام دهید. لابد می‌پرسید چه کارهایی؟ صبر کنید، عرض می‌کنم.

ادیتور گوتنبرگ وردپرس
نمایی از ادیتور جدید گوتنبرگ
ادیتور کلاسیک وردپرس
نمایی از ادیتور کلاسیک وردپرس

از دیدن چه چیزهایی در گوتنبرگ هیجان‌زده خواهید شد؟

ادیتور گوتنبرگ بر اساس بلوک‌ها کار می‌کند و در آن شاهد بلوک‌هایی هستیم که قبلا یا وجود نداشتند یا اینکه به زحمت می‌توانستیم از آنها استفاده کنیم. مثلا در ادیتور جدید می‌توانید مستقیما یک جدول (Table) را وارد مطلب‌تان کنید و محتویات درون سلول‌های آن را ویرایش کنید. این به نظرتان چیز مهمی نیست؟ اینکه می‌توانید یک بلوک دکمه (Button) داشته باشید و دکمه‌ها را بدون نیاز به استفاده از پلاگین یا کدنویسی استفاده کنید چه؟ این را چه می‌گویید؟ بله عزیزان من! درون گوتنبرگ به راحتی می‌توانید دکمه بسازید و در صفحه‌هایتان استفاده کنید. باز هم قانع نشده‌اید؟ به نظرم دارید کمی بی‌انصافی می‌کنید.

در گوتنبرگ می‌توانید مطالب چندستونه داشته باشید و حتی بدون استفاده از پلاگین، به نوشته‌هایتان دکمه اضافه کنید.

خب پس این را هم اضافه می‌کنم که حالا می‌توانید نوشته‌های چندستونه داشته باشید و درون هر یک از این ستون‌ها هم می‌توانید بلوک‌های مختلف را استفاده کنید. باز هم نه؟ در گوتنبرگ می‌توانید به هر بلوک استایل مجزا بدهید. می‌توانید عکس کاور (عکس با نوشته روی آن) و عکس قهرمان (Hero Image) داشته باشید؛ عکس قهرمان هم همان عکس بزرگی است که در بالای صفحات وب دیده می‌شود و اولین نظرها را به خود جلب می‌کند. اصلا می‌توانید افکت پارالاکس (Parallax) را تجربه کنید؛ آن هم بدون هیچ پلاگینی!

گوتنبرگ می‌تواند بلوک‌های خاصی را ذخیره کند تا بعدها بتوانید دوباره از آنها استفاده کنید. حتما شما هم به این کار نیاز پیدا کرده‌اید که یک متن ثابت و استایل‌دهی شده را پایین تمام پست‌های بلاگ‌تان قرار دهید. با استفاده از گوتنبرگ دیگر لازم نیست هر بار این متن را از یک پست دیگر کپی و در پست جدید Paste کنید. کافی است بلوک مورد نظرتان را با اسم دلخواه ذخیره کنید و در پست‌های بعدی، آن را به عنوان یک بلوک آماده فراخوانی کنید. در گوتنبرگ از اصطلاح «پست با قابلیت استفاده مجدد» (Reusable Post) برای این ویژگی استفاده می‌شود. خیلی جذاب است!

هنوز با گوتنبرگ ارتباط برقرار نمی‌کنم

اگر با تمام توضیحاتی که با شوق و ذوق برایتان دادم هنوز هم از گوتنبرگ بدتان می‌آید، مشکلی نیست. اولا که خیلی بی‌ذوق هستید! دوما هنوز هم می‌توانید با استفاده از پلاگین‌هایی که برای غیرفعال کردن گوتنبرگ آمده‌اند، از همان ادیتور عتیقه‌ی و زیرخاکی خودتان استفاده کنید. اگر یک سرچ ساده بکنید، می‌بینید که شما در بی‌میلی به استفاده از گوتنبرگ تنها نیستید و خیلی‌ها برای حل این مشکل، از پلاگین‌های آماده‌ی وردپرسی استفاده می‌کنند.

اگر هنوز هم از گوتنبرگ بدتان می‌آید، خیلی بی‌ذوق هستید!

فقط بدانید که ادیتور معمولی تنها تا سال ۲۰۲۲ میلادی پشتیبانی می‌شود و بعد از آن مجبور خواهید بود تا گوتنبرگ را یاد بگیرید. به نفع خودتان است که امروز سختی مختصری را تحمل کنید و این‌قدر نسبت به تغییرات جدید مقاومت نشان ندهید. گوتنبرگ ادیتور آینده است دوستان عزیز من! برای خودتان می‌گویم.

منبع عکس کاور این پست، سایت Yoast است. ارزش و اعتبار عکس به همین سایت تعلق می‌گیرد.

۰ ۰ رای
امتیاز کلی این نوشته
اشتراک
اعلان
guest

0 کامنت
فیدبک اینلاین
دیدن تمام کامنت‌ها